Tôhlo maslo, mrzlê prstê, ale s Furtovnikem smê přê Oteviráni jara navařêlê

Ze Zahradnickyho centra Marciánova v Kostelcê, tym na Hané – A tož mámê navařeny. Ale takê zežrany! Vařeni s Furtovnikem včerá zabralo kôs odpoledňa na Oteviráni jara v Zahradnickym centrô Marciánova a gdo nepřêšil okoštoval, má smulô. Nezbêlo!
Ê dêž pátečni oteviráni Oteviráni jara ôž vêpadalo opravdô jarně, v sobotô zas eště zêma ôkázala, že to tak jednodôchy nebôde. Přê Vařeni s Furtovnikem bêlê s bidó dva nad nuló, zakaboněny, ale to nás neodradilo. S kôchařem z konickyho Žêvňákô a hlavně vêhlášenó kôchařskó persónó ze své Vinárnê Ô Řimana v Kladkách Jožinem Bartošovym smê se pôstilê do klôhněni. Teda spiš tak – klôhnil on a Miloš Havelku z Furtovikô mô do teho trochô kecal…
Na programô bêlê nejaky vajičkovy receptê, protože smê aktuálně vêcházelê z teho, že po Velkonocách se doma zende hromada vajiček natvrdo, a tož co s něma? ožin nachêstal pět receptu jak na vajičkovy salátê, čê pomazánkê. Ovšem začinalo se vajičkama plněnéma žlótkovó pěnó.
Lêdi chodilê a ozubávalê, negdo chtěl trochô přêsolêt, pro nekeho to bêlo akurát, a tak nejak si konkrétně ženê pochvalovalê, že jim jednó takê chlap navaři … Ale vzhledem k počasi to zas tak jednodôchy nebêlo, protože tôhy maslo né a né povolêt a aji tê prsťóchê Jožina mzlê, ale co bêhmê pro vás neôdělalê, ê dêž samotná připrava právě kvulê tvrdymô maslô trvalo o neco dyl.
Gdo ste to nestihlê, máte smulô. Ale nezóféte!. Znovô se k plotně ô Marciánu postavimê v sobotô 4. června, co se ale bôde klôhnit, to ani mê nevimê. Samotny Oteviráni jara v Zahradnickym centrô ale pokračôje až do Velêkonočniho ponděli, a tož furt máte dosť časô se přêjit sem mrknót a nechat se inspirovat ê neco nakópit.
Na fotkê z našeho vařeni se mužete podivat TOŤ. Tentokrát fotil Honza Havelku, keré se osvěčêl jako schopné fotodokumentarista.
A fčêl eště nejaké ten recept
Plněny vajička žlótkovó pěnó
Záleži na tem, pro kolê hladovcu to děláte. Je to spiš na takovy to rautovy zubáni, ale klidně se teho mužete aji přecpat. Tagže podle danéch okolnosti nachêstáte odpovidajici počet vajec natvrdo. Nakrájite na pulkê a vêkôcháte žlótkê. Tê potom v poměrô zhrôba 1:1 našleháte s maslem, dochôtite podle teho, jakó máte hôbô, mužete zamichat aji nejakó bylênkô. Mê smê dávalê šnitlich, protože bêl zrovna po rôce. Až je to pěkně vláčny, naplnite tym côkrářské zdobici pêtel, nebo neco podobnyho, a dulkê po žlótkách zaplnite tó pěnó. Ešlê si chcete navrch dat ještě nejakó kósek kapie nebo tak neco, To ôž je na vás. Ji se to tak samo nebo třeba s nakrájenó bagetô.
Salát z vajec obložené zeleninó
Potřebôjete na to pochopitelně zas véca natvrdo, majonézô, salátové okurek, rajčata, pepř, olej, ocet, sul, šnitlich.
Na dno taliřka se kêdne trocha majonézê a pěkně se rozetře. Na to začnem do věnečka skládat véca nakrájeny plátkê. Dalši věneček kolem nich se pak ôdělá dalši kolečko z nakrájenyho oharka. Posledni věneček se pak ôdělá z nakrájenéch rajčat.
Z oleja octô a solê ôdělámê nále v poměrô 1 dil oleja (dávalê smê olêvové), 2 dilê octa a osolêt. Tym pak polêjemê taliř kopropime a mužemê zas dozdobit nejakéma tema bylênkama.
A tož si to mužete sami vêzkóšet, ê dêž bez zasvěcenyho komentářa Miloša Havelkovyho z Furtovnikô těžko řict, ešlê se vám to tak povede …