Na koštovačkô vina néni potřeba jezdit daleko, stačêlo se v sobotô zastavit v Pteni
Ze Pteni, s fotkama Františka Rampóchovyho – Asi néni potřeba podezirat Pteňákê, že nemaji nic pilňéšiho na prácê, než litat s motêkama po vinohradech a pak trávit dlóhy zêmni večerê ve sklipkách. Košt vina ale dělaji hasiči ôž hromadô let.
Dêž nemuže Mohamed k hoře, mosi hora k Mohamedovi. A tož dêž nemaji hanáčti vinaři čas jezdit na koštovačkê ke zdrojô negde na jih Moravê, néni nic jednodôššiho, než si ôdělat košt doma…
Je to přêrozeně miněny ze srandê, ale je fakt, že košt vina v Pteni fungôje hromadô let, v sobotô si vêchôtnávalê znalci aji neznalci vinné mok ôž podevatenásty. Tož to se nedá řict, že to bêla nejaká novota.
Negdo rád červeny, negdo bily, připadně ružovy, a nekemô je to uplně pôtna, tož to muže aji michat. Ale abê bêl zážêtek kompletni, néni špatny k temô aji neco přêkósnót. Každé se muhl teda aji pochlôbit nejakym tym svym domácim receptem na pozubávání k popijeni. V této diciplině bêlo ôž aji vêhlášeny téma na přišti rok – tóstové chleba na jakékoliv zpusob. Je teda dosť časô to pilovat k dokonalosti!
Pár fotek, jak to v ptenské sokolovni a okoli v sobotô odpoledňa vêpadalo, nám poskêtl Franta Rampóchu. Mužete se mrknót TOŤ a TOŤ. Bohužel technológije nésó eště tak pokročêli, že bê se dalê podobnó cestó přenášet aji chôťovy vjemê. To ste si tam mělê sami zajet.

